Marjojen poiminta

Marjasadon kypsyminen

Marjojen on annettava kypsyä ennen poiminnan aloittamista. Raakoja marjoja ei kannata poimia, sillä niiden kypsyminen ei jatku enää poimimisen jälkeen ja marjat pilaantuvat nopeasti. Metsämarjojen kypsyminen ajoittuu heinäkuun puolivälistä (lakka) aina syyskuun loppupuolelle saakka (karpalo).

Lakka kypsyy ja poiminta alkaa Etelä-Suomessa keskimäärin heinäkuun puolivälissä, Pohjois-Suomessa elokuun alussa. Mustikka kypsyy yleensä heinäkuun loppupuolella, puolukka elokuun lopulla ja karpalo syyskuun loppupuolella.

Poimintaohjeet

Riippumatta siitä poimitko marjoja omaan käyttöön, ikääntyneille vanhemmillesi tai myyntiin, kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita. Niillä voit vaikuttaa poimittujen marjojen laatuun ja määrään. Asiaan, jolla on suuri merkitys harrastuksen mielekkyyteen.
Lue lisää…Poimintaohjeet (Arktiset Aromit)

 

HUOM!

TIESITHÄN, ETTÄ METSÄMARJOJEN MYYNNISTÄ SAATAVA TULO ON TÄYSIN VEROVAPAATA, EIKÄ SITÄ TARVITSE ILMOITTAA VEROTTAJALLE. Hyvinä vuosina poimintatulo saattaa nousta hyvin merkittäväksi.

 

Laatuohjeet ja -luokitus (poiminta myyntiä varten)

Kaupalliseen luonnontuotteiden poimintaan ja myyntiin liittyy myös lainsäädäntö. Marjat ovat elintarvikkeita, joten niiden käsittelyssä tulee noudattaa samoja hygieenisiä käsittelytapoja kuin muidenkin elintarvikkeiden käsittelyssä. Siten voidaan varmistaa marjojen hyvä laatu ja hygienia läpi koko elintarvikeketjun – metsästä lopulliselle käyttäjälle. ”Marjaketjun” alkupäässä poimijat ja ensiostajat (esim. Maukkaat Marjat) ovat keskeisessä roolissa laadukkaiden marjojen toimittamisessa mm. torimyyntiin.

Arktiset Aromit ry on kehittänyt ohjeet luonnonmarjojen laatuluokitukseen. Ne on valmistettu yhteistyössä luonnonmarjoja ostavien yritysten, elintarviketeollisuuden ja viranomaisten kanssa. Ohjeistuksen tavoitteena on mahdollisimman hyvä marjojen ja marjatuotteiden laatu kuluttajille.
Lue lisää…Marjojen laatuluokitus (Arktiset Aromit)

Jokamiehenoikeudet

Jokainen suomalainen saa vapaasti kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja joitakin luonnonsuojelulaeissa rauhoitettuja lajeja lukuun ottamatta.
Jokamiehenoikeus koskee myös marjojen ja sienten kaupallista keruuta, eikä lupaa maanomistajalta tähän tarvita. Siitä huolimatta hyvät tavat ovat tärkeitä tässäkin asiassa. Hyvät tavat tarkoittavat käytännössä mm. sitä, että kenenkään pihapiiriin tai liian lähelle taloa/kesämökkiä ei mennä poimimaan.
Lue lisää…Jokamiehenoikeudet (Arktiset Aromit)