Perunan myynti

 

Keväisin myymme kotitarvekäyttöön tarkastettua/sertifioitua siemenperunaa sekä ruokaperunaa, molemmat pakattuina 10 kg:n säkkeihin. Myynti ajoittuu huhti-toukokuulle, jolloin ajamme myyntilinjoja lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Myyntireittien mukaiset paikkakunnat ja aikataulut ilmoitamme paikallislehdissä sekä näillä kotisivuillamme (katso ”Myyntireitit ja aikataulut”). Myynti tapahtuu toreilla suoraan autosta.

Sertifioitu siemenperuna
Sertifioitu siemenperuna on viranomaisten tarkastamaa, tervettä ja tautivapaata perunaa. Sertifioidun siemenen käyttöä suositellaan myös kotitarveviljelijöille, sillä tarkastamattoman siemenen mukana saattaa levitä monet kasvitaudit ja -tuholaiset pilaten koko sadon.

Tarvittava siemenperunan määrä riippuu mm. mukulan koosta, istutusetäisyydestä ja penkkivälistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää noin 30 kg/aari (1 aari = 10 m * 10 m, eli 100 m2).

Myynnissä ovat suosituimmat siemenperunalajikkeet, joita ovat mm. Timo (varhaisperuna), Van Gogh (yleisperuna), Rosamunda (jauhoinen peruna), Siikli (kesäperuna) ja Pito (jauhoinen peruna).
Perunat ostetaan siemenperunapakkaamoilta.

 

Ruokaperuna
Ruokaperunat on pakattu 10 kg:n paperipusseihin. Peruna ostetaan suoraan tuottajilta. Suosituimpia lajikkeita ovat esim. Van Gogh, Pito ja Rosamunda.

 

Kotipuutarhurin perunaopas (Kasvinsuojeluseura ry)

Perunalajikkeista ja perunan viljelystä saat lisätietoja Kotipuutarhurin perunaoppaasta